Upravljanje


Upravljanje i funkcija upravitelja

Učestalo se čuju komentari da je upravljanje zgradama samo još jedan namet koji stvara teret svima nama u ovom i onako teškom vremenu. Međutim, to bi možda bilo i točno da se ne nameču neka pitanja na koja se prije takvh komentara moraju dati odgovori. Ako nemate upravitelja, tko će Vam organizirati i odraditi sljedeće radnje:

Najvažnije pitanje koje se nameće samo po sebi:

TKO ĆE FINANCIRATI SVE TE IZDATKE?

Učestali su komentari da se „prije“ sve to nije plaćalo i čemu sad sve to sa Upraviteljima zgrada. Ipak se i ranije plaćalo, ali pod drugom nazivom. Mnogi su zaboravili na stanarine koje su morali uredno plaćati. Nekada je vlasnička struktura bila posve drugačija, sve je bilo društveno, svi smo bili vlasnici, a o zgradama se najčešće malo tko brinuo jer su se sredstva svih stanova i zgrada od stanarina slijevala na jedan žiro račun (stambenog Fonda) a trošila na zgradama i stanovima prema odluci stambenog Fonda na temelju solidarnosti.

Rezultat takvog upravljanja je jako loše stanje na zgradama koje su sagrađene u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Promjenom u vlasničkoj strukturi, tj. otkupom stanova jedini koji su na sebe preuzeli obvezu za održavanje istih su sami vlasnici stanova.

Kod nekih suvlasnika postoji, a kod nekih ne postoji svijest da su oni ti koji u principu određuju koja je vrijednost njihovog stana.

Ukoliko su suvlasnici složni i svjesni toga da samo o njima ovisi kako će živjeti u zgradi život u takvoj zgradi će biti ugodan. U suprotnom može biti noćna mora, pogotovo ako se nađe suvlasnik koji bi zavodio red na svoj način.

Međutim, i u takvim slučajevima postoje zakonska rješenja.

Najvažnije od svega da svi suvlasnici budu svjesni da su oni ti koji odlučuju u kakvoj će zajednici živjeti. Odabirom upravitelja nisu sve obveze prešle na Upravitelja, dapače suvlasnici su ti koji trebaju aktivno sudjelovati u odlukama koje mogu utjecati na kvalitetu života u istima.

Suvlasnikom se smatra svaki onaj građanin koji u nekoj zgradi ima vlasništvo nad stanom ili nekim drugim prostorijama. Suvlasnici su glavni nositelji prava i obveza, a njihove dužnosti su sljedeće (ZOV, čl. 85.):

Obveze i odgovornosti unutar suvlasničke zajednice uređuju se:

Eurostyle upravljanje nekretninama d.o.o.

Zadnje novosti

Trinajstićeva 1, Pula

052/495-936

tehnika@eurostyle.hr